Τι διαφορά έχει το Ταρτάρ με το Σεβίτσε

 Το Ταρτάρ (Tartare) και το Σεβίτσε (Ceviche) είναι και τα δύο πιάτα που βασίζονται σε ωμό ψάρι ή κρέας, αλλά έχουν διαφορετική καταγωγή, τεχνική παρασκευής και γευστικό προφίλ.


🔪 1. Διαδικασία μαγειρέματος:

Ταρτάρ:

Το κρέας ή το ψάρι παραμένει εντελώς ωμό. Κόβεται σε μικρά κομμάτια ή ψιλοκόβεται και ανακατεύεται με καρυκεύματα, μυρωδικά, μουστάρδα, λάδι, κρόκο αυγού, κάπαρη, κλπ.


Σεβίτσε:

Το ψάρι "μαγειρεύεται" με οξύτητα, δηλαδή χυμό λεμονιού ή λάιμ, που αλλάζει την υφή και χρώμα του πρωτεΐνης, χωρίς θερμική επεξεργασία. Προστίθενται τσίλι, κόλιανδρος, κρεμμύδι, αβοκάντο κλπ.


🌍 2. Καταγωγή:

Ταρτάρ: Ευρωπαϊκής καταγωγής (Γαλλία κυρίως).

Σεβίτσε: Λατινοαμερικανικής καταγωγής (Περού, Μεξικό, κλπ).


🍽️ 3. Βάση πρωτεΐνης:

Ταρτάρ: Συνήθως μοσχαρίσιο κρέας (Beef Tartare), αλλά υπάρχει και ψάρι (π.χ. τόνος).

Σεβίτσε: Πάντα ψάρι ή θαλασσινά (π.χ. λαυράκι, γαρίδες, χτένια).


🧂 4. Γεύση:

Ταρτάρ: Πιο "γήινη", πικάντικη ή λιπαρή γεύση, ανάλογα τα υλικά.

Σεβίτσε: Πιο φρέσκια, δροσερή και ξινή γεύση.


🔍 Συνοπτικά:

Στοιχείο Ταρτάρ Σεβίτσε

Πρωτεΐνη Ωμό κρέας ή ψάρι Ωμό ψάρι ή θαλασσινά

«Μαγείρεμα» Δεν μαγειρεύεται Μαρινάρεται σε λεμόνι/λάιμ

Προέλευση Γαλλία Περού / Λατινική Αμερική

Γεύση Πικάντικη, αλμυρή Ξινή, δροσερή


🐟 Ceviche (Περουβιανό στυλ)

Υλικά (για 2-3 άτομα):

300 γρ. λευκό ψάρι (λαβράκι, γλώσσα, μπακαλιάρος) πολύ φρέσκο, κομμένο σε κύβους

4 λάιμ (ή λεμόνια) – ο χυμός τους

½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

1 τσίλι (ή μπούκοβο), ψιλοκομμένο

1 μικρό φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό)

Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: λίγα κυβάκια αβοκάντο ή καλαμπόκι βρασμένο


Εκτέλεση:

Βάλε το ψάρι σε ένα μπολ και σκέπασέ το με τον χυμό από λάιμ. Άφησέ το να μαριναριστεί 15-20 λεπτά στο ψυγείο (θα "μαγειρευτεί" από την οξύτητα).

Πρόσθεσε το κρεμμύδι, το τσίλι, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακάτεψε απαλά και σέρβιρε αμέσως (π.χ. με ψητές τορτίγιες ή πατάτες).


🥩 Beef Tartare (Γαλλικό στυλ)

Υλικά (για 2 άτομα):

250 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο ή σπάλα, πολύ φρέσκο, κομμένο στο χέρι σε πολύ μικρούς κύβους

1 κρόκος αυγού (παστεριωμένος αν θες ασφάλεια)

1 κ.γ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. Worcestershire sauce (ή λίγος ξίδι)

1 κ.σ. ελιές ψιλοκομμένες ή κάπαρη

1 κ.σ. τουρσί αγγουράκι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κρεμμυδάκι φρέσκο ή εσαλότ ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Βάλε όλα τα υλικά σε μπολ εκτός από τον κρόκο αυγού.

Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.

Σέρβιρε σε πιάτο με τον κρόκο αυγού από πάνω.

Συνοδεύεται ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί ή πατάτες τηγανητές.

Υπάρχουν και  συνταγές σε πιο μοντέρνα εκδοχή ή και προσαρμόσμενα για χορτοφάγους/vegan;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου