Για όσους δεν αρέσκονται στους πειραματισμούς, η απλή βασιλόπιτα κέικ είναι η ιδανική γιορτινή πρόταση, εύκολη και γρήγορη!
25' προετοιμασία, 1 ώρα ψήσιμο, Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Κομμάτια:22
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη + επιπλέον για το ταψί
400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κάψουλες βανιλίνη
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) γάλα
5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
520 γρ. (4 κούπες) αλεύρι σκληρό (το λευκό σταρένιο αλεύρι, που είναι κατάλληλο για ψωμί και αρτοποιήματα) + επιπλέον για το ταψί
Διαδικασία
Για την κλασική και εύκολη βασιλόπιτα κεϊκ ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνει μια λευκή κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, το ξύσμα λεμονιού και το άρωμα βανίλιας.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να διογκωθούν και να γίνουν μια ελαφριά μαρέγκα.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα της μαρέγκας μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέσα στο ταψί, έως ότου η μαρέγκα ενσωματωθεί πλήρως.
Βάζουμε σε κάποιο σημείο το νόμισμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
Βγάζουμε τη βασιλόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει καλά και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μυστικά
Για τη διακόσμηση υπάρχουν πολλές ιδέες:
Κλασικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονολογία με ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε πάνω, πριν αχνίσουμε την πίτα.
Μπορούμε επίσης να τη διακοσμήσουμε με σπυριά από ρόδια, καρύδια, φέτες από φρουί γκλασέ πορτοκάλι, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ζαχαρωτά κ.λπ.
Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε μια δαντέλα περιφερειακά ή και σε όλη την επιφάνεια, πριν αχνίσουμε την πίτα. Όταν θα αφαιρέσουμε τη δαντέλα, θα μείνει το αποτύπωμά της, όπως κάνουμε με τις φανουρόπιτες.
Πηγή: gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου